Bebegadis

Search
Close this search box.

Nutrición da mamá

Unha vez concluída a lactación materna, as necesidades volven ser as de antes do embarazo e súplense perfectamente cunha dieta variada e equilibrada, que é a fonte natural de vitaminas que todos necesitamos.

O habitual durante o embarazo é tomar suplementos de ácido fólico e ferro, é dicir vitaminas do grupo B e minerais. Recoméndase que as embarazadas tomen un suplemento diario por vía oral de ferro e acedo fólico con entre 30 e 60 mg de ferro elemental e 400 μg (0,4 mg) de acedo fólico ao día. Prescribirano a túa matrona ou médico de familia.

O tratamento máis eficaz para a psoriase son os inmunodepresores, os cales están contraindicados na lactación. Por iso, durante a lactación só pódense tomar tratamentos conservadores.

Durante a lactación é importante levar unha alimentación equilibrada, rica en calcio e beber moita auga. Se durante o embarazo tívose falta de ferro, o obstetra pode recomendar a inxesta de suplemento de ferro durante unha tempada.

Debería limitarse ou absterse de consumir alimentos crus ou embutidos caseiros. Con todo estes produtos a nivel industrial son seguros desde o punto de vista sanitario.

Está comprobado que o sabor do leite pode variar en función dos alimentos que inxira a nai. Deste xeito, se a nai leva unha dieta variada, o bebé irase familiarizando con diversos sabores e cando chegue o momento aceptará mellor a alimentación complementaria.

En principio pódese comer calquera queixos manufacturado xa que todos eles foron sometidos a un proceso de pasteurización na súa elaboración. Os queixos artesanais, doutra banda, non pasaron polo mesmo proceso polo que hai que extremar as precaucións.

A fabricación de leite depende basicamente do estímulo das mamilas e iso conséguese poñendo moitas veces ao bebé para succionar. Doutra banda tamén se aconsella estar ben hidratada e evitar o leite e os produtos lácteos. Se isto non é suficiente débese consultar coa matrona.

Durante o período de lactación pódense tomar pílulas anticonceptivas con gestágenos.

A día de hoxe considérase que non hai suficientes datos a favor das dietas restritivas que, ademais poderían ser inadecuadas desde un punto de vista nutritivo. A recomendación actual é que a nai realice unha dieta libre, sen restricións tanto durante a xestación como durante a lactación.

O iodo está indicado no embarazo como achega esencial para o desenvolvemento do feto. A tolerancia oral é un factor individual aínda que esta medicación non adoita dar grandes problemas, aconséllase a súa inxesta.

Pódese tomar té durante o período de lactación sen abusar da cantidade, xa que este contén teína que é unha substancia excitante e pode pasar ao bebé lactante.

Durante o embarazo desaconséllase consumir peixes e mariscos crus, pero se estes están cociñados, non habería problema.

Durante o embarazo pódese consumir mel pero de forma controlada porque ten un alto índice glucémico e podería contribuír ao desenvolvemento de trastornos do metabolismo do azucre durante o embarazo.

Durante o período de lactación non existe ningunha contraindicación relacionada coa inxesta de embutidos, polo que estes poden consumirse sen problema.

O acido fólico é indispensable durante o embarazo para previr os defectos do tubo neuronal (aínda que se relación tamén con outros defectos como o baixo peso, anemia macrocítica, megaloblástica, etc.). Idealmente, debe empezar a consumirse antes de quedar embarazada (ao redor dun mes antes). Independentemente da dieta, debe tomarse un suplemento farmacolóxico que non ten efectos secundarios relevantes.

Existen infusións que non se deben tomar durante o embarazo, xa que parte dos principios activos pasan ao sangue da nai e son absorbidos polo feto. De leste mesmo modo, están permitidas durante o embarazo a manzanilla, o anís verde, o xenxibre para as náuseas (só no primeiro trimestre) e as que se utilizan como especias na alimentación. Aínda así as infusións deben consumirse de forma moderada.

Os alimentos con maior contido de calcio son o leite e os seus derivados. Outros alimentos como os ovos e os legumes tamén achegan calcio en pequenas cantidades.

Pódese consumir foie durante o embarazo sempre que sexa de procedencia coñecida e de calidade, e tendo en conta a súa achega calórico que é moi elevado.

As comidas que xa veñen preparadas adoitan ter máis graxas e conteñen aditivos non sempre idóneos. A inxesta de fideos non debe supoñer ningún problema sempre que sexa de forma puntual dentro dunha dieta diversificada.

Os produtos cárnicos de porco non elaborados poden estar contaminados por un parasito denominado toxoplasma gondi, leste é o causante da toxoplasmosis que, aínda que nos adultos é unha enfermidade leve, nunha muller embaraza pode ocasionar problemas moi graves no feto.

Para evitar este problema recoméndase cociñar as carnes a temperaturas superiores aos 67 ºC (é conveniente usar un termómetro para carne para asegurarse de que se alcanza esta temperatura no centro do produto)., evitar o consumo de carnes ou derivados cárnicos non sometidos a tratamento térmico, lavar ben con deterxente os coitelos e utensilios empregados na preparación de carne crúa, lavar coidadosamente as froitas e verduras que van consumirse en cru, evitar o manexo de terra ou area sen luvas, e se tivese gato retirar as súas feces diariamente e lavar e desinfectar a caixa para area, utilizando luvas para iso e lavando ben as mans con auga e xabón despois de facelo.

Unha vida sa, unha hidratación adecuada e unha alimentación equilibrada, poden axudar sempre que se teñan mareos ou falta de enerxía como consecuencia da tensión baixa.

As nais que están a dar o peito deben facer unha alimentación variada e abundante e tomar moito líquido. Débense evitar ou limitar ao máximo as bebidas estimulantes como o café ou os refrescos con cafeína. Hai alimentos que sendo inocuos polo seu contido en substancias aromáticas dan sabor ao leite materno.

A dieta debe ser baixa en hidratos de carbono, ou polo menos ter un índice glucémico baixo. Na dieta débense incluír moitas verduras, carnes, peixes e froita moderada. Consumir preferentemente pasta e cereais integrais, e pan con cereais ou elaborado a partir de masa nai para evitar un índice glucémico alto. Evitar, na medida do posible, alimentos que teñan azucres de absorción rápida.

Unha dieta variada, completa, evitando estimulantes e tóxicos:

  • Pan, cereais, arroz e pasta (o conxunto de todos eles) non debería exceder as 6-7 racións ao día.
  • Leite, iogur e queixo (2 – 3 racións ao dí­a)
  • Froita (de 2 – 4 racións ao dí­a)
  • Graxas, aceites e doces (moi de cando en vez)
  • Carne, aves, peixe, fabas, ovos e noces (de 5 – 7 racións ao dí­a)
  • Verduras (comer de 3 – 5 racións ao dí­a)

Convén vixiar o aumento de peso, xa que este non debe superar o 9 Kg en todo o embarazo.

Estímase que no último trimestre do embarazo as necesidades proteicas increméntanse nuns 25g/dí­a, respecto a as túas necesidades fose do embarazo. Esta ración extra de 25 g pódese conseguir con 150g de peixe ou con 125g de magro de tenreira.

A cafeína é un excitante que pasa ao leite materno e pode afectar o estado do bebé. Os síntomas adoitan aparecer cunha inxesta superior a 300ml, unhas dúas cuncas ao día. O ideal é reducir a máximo o seu consumo.

O café é un estimulante pola cafeína que contén pero tamén conta con bastantes efectos beneficiosos, euforizantes, etc. Por todo iso pódese consumir durante o embarazo en doses moderadas (non máis de 300 mgr de cafeína ao día). Evitar facelo despois de comidas principais pois entorpece a asimilación do ferro.

Os alimentos ricos en ferro que se poden inxerir durante o embarazo son as carnes vermellas, os legumes, as verduras de folla verde e os froitos secos, e é bo acompañar a fontes de ferro vexetal cunha fonte de vitamina C.