Bebegadis

Search
Close this search box.

Nutrición da mamá

Embarazo

Debería limitarse ou absterse de consumir alimentos crus ou embutidos caseiros. Con todo estes produtos a nivel industrial son seguros desde o punto de vista sanitario.

En principio pódese comer calquera queixos manufacturado xa que todos eles foron sometidos a un proceso de pasteurización na súa elaboración. Os queixos artesanais, doutra banda, non pasaron polo mesmo proceso polo que hai que extremar as precaucións.

A día de hoxe considérase que non hai suficientes datos a favor das dietas restritivas que, ademais poderían ser inadecuadas desde un punto de vista nutritivo. A recomendación actual é que a nai realice unha dieta libre, sen restricións tanto durante a xestación como durante a lactación.

O iodo está indicado no embarazo como achega esencial para o desenvolvemento do feto. A tolerancia oral é un factor individual aínda que esta medicación non adoita dar grandes problemas, aconséllase a súa inxesta.

Durante o embarazo desaconséllase consumir peixes e mariscos crus, pero se estes están cociñados, non habería problema.

Durante o embarazo pódese consumir mel pero de forma controlada porque ten un alto índice glucémico e podería contribuír ao desenvolvemento de trastornos do metabolismo do azucre durante o embarazo.

Existen infusións que non se deben tomar durante o embarazo, xa que parte dos principios activos pasan ao sangue da nai e son absorbidos polo feto. De leste mesmo modo, están permitidas durante o embarazo a manzanilla, o anís verde, o xenxibre para as náuseas (só no primeiro trimestre) e as que se utilizan como especias na alimentación. Aínda así as infusións deben consumirse de forma moderada.

Pódese consumir foie durante o embarazo sempre que sexa de procedencia coñecida e de calidade, e tendo en conta a súa achega calórico que é moi elevado.

As comidas que xa veñen preparadas adoitan ter máis graxas e conteñen aditivos non sempre idóneos. A inxesta de fideos non debe supoñer ningún problema sempre que sexa de forma puntual dentro dunha dieta diversificada.

Os produtos cárnicos de porco non elaborados poden estar contaminados por un parasito denominado toxoplasma gondi, leste é o causante da toxoplasmosis que, aínda que nos adultos é unha enfermidade leve, nunha muller embaraza pode ocasionar problemas moi graves no feto.

Para evitar este problema recoméndase cociñar as carnes a temperaturas superiores aos 67 ºC (é conveniente usar un termómetro para carne para asegurarse de que se alcanza esta temperatura no centro do produto)., evitar o consumo de carnes ou derivados cárnicos non sometidos a tratamento térmico, lavar ben con deterxente os coitelos e utensilios empregados na preparación de carne crúa, lavar coidadosamente as froitas e verduras que van consumirse en cru, evitar o manexo de terra ou area sen luvas, e se tivese gato retirar as súas feces diariamente e lavar e desinfectar a caixa para area, utilizando luvas para iso e lavando ben as mans con auga e xabón despois de facelo.

Unha vida sa, unha hidratación adecuada e unha alimentación equilibrada, poden axudar sempre que se teñan mareos ou falta de enerxía como consecuencia da tensión baixa.

A dieta debe ser baixa en hidratos de carbono, ou polo menos ter un índice glucémico baixo. Na dieta débense incluír moitas verduras, carnes, peixes e froita moderada. Consumir preferentemente pasta e cereais integrais, e pan con cereais ou elaborado a partir de masa nai para evitar un índice glucémico alto. Evitar, na medida do posible, alimentos que teñan azucres de absorción rápida.

Unha dieta variada, completa, evitando estimulantes e tóxicos:

  • Pan, cereais, arroz e pasta (o conxunto de todos eles) non debería exceder as 6-7 racións ao día.
  • Leite, iogur e queixo (2 – 3 racións ao dí­a)
  • Froita (de 2 – 4 racións ao dí­a)
  • Graxas, aceites e doces (moi de cando en vez)
  • Carne, aves, peixe, fabas, ovos e noces (de 5 – 7 racións ao dí­a)
  • Verduras (comer de 3 – 5 racións ao dí­a)

Convén vixiar o aumento de peso, xa que este non debe superar o 9 Kg en todo o embarazo.

Estímase que no último trimestre do embarazo as necesidades proteicas increméntanse nuns 25g/dí­a, respecto a as túas necesidades fose do embarazo. Esta ración extra de 25 g pódese conseguir con 150g de peixe ou con 125g de magro de tenreira.

O café é un estimulante pola cafeína que contén pero tamén conta con bastantes efectos beneficiosos, euforizantes, etc. Por todo iso pódese consumir durante o embarazo en doses moderadas (non máis de 300 mgr de cafeína ao día). Evitar facelo despois de comidas principais pois entorpece a asimilación do ferro.