O biberón pódese preparar en auga a temperatura ambiente, incluso os bebés dixiren mellor a esta temperatura. Con todo algúns leites en po disólvense mellor se a auga está tépeda, nunca a máis de 36,5ºC para evitar o risco de queimaduras. O biberón pódese quentar unha vez preparado ou se pode quentar previamente a auga.
Para a extracción de leite cada nai debe ir probando o seu mellor momento para facelo. Os peitos producen máis leite se se extrae leite, e se están cheos, o corpo reduce a produción, porque non é necesario esperar a que se enchan xa que poderiamos comprometer a produción a longo prazo.
Se a un bebé se lle diagnostica refluxo, (é diferente das regurgitaciones), o seu pediatra debe valorar se hai interferencia co peso para valorar establecer un tratamento. Aumentar as tomas non é unha solución axeitada.
Nun embarazo normal (non de risco) e que progresa correctamente, a decisión de continuar coa lactación natural depende do benestar da nai e o neno/a lactante.
O destete debería considerarse nas seguintes situacións: embarazo gemelares, embarazo de alto risco, contraccións durante a toma, hemorraxias vaxinais, ameazas de aborto ou de parto prematuro ou falta de aumento adecuado do peso corporal durante o embarazo.
En principio non pasa nada sempre que se trate de leites da mesma etapa do desenvolvemento do bebé.
As recomendacións actuais son: lactación materna exclusiva ata os 6 meses e despois ir engadindo alimentos progresivamente; as pautas de introdución varían moito entre rexións e culturas, e non hai evidencia científica para establecer unha secuencia definida.
Non hai alimentos mellores que outros para empezar, aínda que se recomenda ofrecer de maneira prioritaria alimentos ricos en ferro e zinc, e introducilos alimentos dun nun, con intervalos duns días, para observar a tolerancia e a aceptación, sen engadir sal, azucre nin edulcorantes, para que o bebé se afaga aos sabores naturais dos alimentos.
Outra cuestión é se se debe atrasar a introdución de alimentos potencialmente alergénicos máis aló dos 6 meses. Aínda que foi unha práctica común no pasado atrasar a introdución do glute e o ovo, non hai evidencia que o atraso axude a previr o desenvolvemento de alerxia, independentemente do risco individual.
Por iso en ausencia de evidencia respecto a a mellor estratexia para previr o desenvolvemento de alerxias alimentarias, o idóneo é seguir as pautas da OMS mencionadas anteriormente.
No caso da lactación natural, os argumentos a favor de facelo baixo demanda son sólidos, estimúlase máis a produción de leite, o baleirado e tránsito do leite materno no tubo dixestivo do bebé é máis rápido e sinxelo, as necesidades de alimentación son máis frecuentes nos recentemente nados que nos lactantes máis maiores, e se o bebé succiona sen fame, non sucede nada negativo, ao contrario, está a estimularse a produción de leite.
Pasados dous ou tres meses, para a nai será moi sinxelo anticipar o momento no que o bebé necesita alimentarse.
Para preparar biberóns pódese utilizar auga da billa, con todo, en ocasións esta ten mal sabor, polo que tamén se pode optar por auga embotellada.
A nivel de seguridade ambas son boas. O ideal é quentar a auga ata ebulición e deixar arrefriar dous minutos antes de engadir o leite en po.
Se a idea é dar o peito ao bebé tras a toma do biberón, o recomendado é comezar cunha cantidade de 60 cc – 90 cc. segundo a idade do bebé.
Nestas situacións débese facer unha avaliación coidadosa e detallada da situación. O idóneo é unha supervisión directa da toma polo equipo de pediatría e a matrona, e cada caso débese afrontar de forma individualizada, xa que as causas son variables e así mesmo as solucións.
En xeral hai que reforzar a confianza da nai e informala que habitualmente é unha situación pasaxeira. Ao longo dese tempo, débese ofrecer o peito a demanda, e se o rexeita, a nai debe extraer o leite para manter a produción e evitar a ingurgitación mamaria.
O leite extraído ofrécese mediante unha culler, un vaso, un suplementador ou, en último termo, mediante un biberón.
A continuación hai que tratar de volver á situación previa, aínda que pode ser necesario un tempo para que as tomas volvan ser como ao principio.
A duración das tomas depende da idade, na maioría oscila entre 20 e 45 minutos cunha referencia xenérica de 30 minutos.
Hai que ter calma e perseverar xa que se están somnolientos, en ocasións nos recentemente nados, o tempo alóngase.
Ao longo do tempo o neno/a é máis efectivo baleirando os peitos de forma que en bebés de 4-5 meses o tempo pode reducirse significativamente.
O sucedáneo de leite materno é un suplemento, por tanto ofrécese posteriormente ao peito nas raras ocasións en que é necesario.
As tomas que ela non poida darlle ao bebé poden ser substituídas por un biberón de leite extraído. Ao principio é posible que o bebé o rexeite xa que asocia a alimentación á nai e ademais débese afacer á tetina do biberón á que non está afeito. Así que hai que ter paciencia e seguir tentándoo.
Non hai unha resposta científica; o habitual, é recomendar que cada bebé succione dun peito distinto en cada toma, para estimular os dous e que que a produción de leite de ambos os sexa homoxénea.
É importante lembrar que en moitas ocasións a produción dun peito se se baleira adecuadamente, é suficiente para alimentar a un bebé.
No relativo aos xemelgos, nas primeiras tomas adóitase recomendar facelo de forma sucesiva, pero unha vez hai práctica e seguridade por parte da nai, o idóneo é facelo de forma simultánea para estimular ao máximo a produción de leite.
Cando o bebé non solicita máis alimento e o seu progreso en crecemento (peso e lonxitude) é adecuado, significa que está ben alimentado.
Non existe un método para espazar as tomas nocturnas, débese ofrecer sempre que o bebé demande. En liñas xerais o crecemento é o que determina que o bebé necesite cada vez menos tomas para alimentarse.
A dieta da nai inflúe no sabor e no tránsito intestinal do bebé. Por exemplo, se a nai está a tomar ferro é probable que o bebé teña estreñimiento ocasional, ou se a nai está a tomar laxantes, é posible que o bebé realice deposiciones brandas.
Nesta situación cobra maior relevancia a alimentación a demanda, pois se supón que neste sistema o bebé espértase porque ten fame e non quedará durmido.
Se se lle esperta para alimentalo, o bebé come por instinto de succión, sen apetito e queda durmido no proceso, podendo isto axudar á acumulación de gases ou a posibles regurjitacións.
É unha situación definida pola desadaptación entre a produción de leite e as necesidades do bebé. Isto adoita durar pouco tempo, xa que ao aumentar a demanda e por tanto a succión, a nai se adapta producindo máis cantidade de leite de forma inadvertida.
Nesta situación o recomendado é afacer ao bebé a que o feito de que a nai estea sentada non significa que sexa o momento de tomar.
Isto é mellor facelo en momentos nos que se saiba de certo que o bebé non ten fame (tras unha toma).
A nai debe sentar pero non darlle o peito ao bebé e explicarlle calmadamente que xa comeu e que o peito debe “descansar un ratiño”.
É unha situación complicada pero con este adestramento notarase unha melloría considerable e o bebé e a nai poderán seguir gozando da lactación.
Se se produce pouco leite o recomendado é poñer ao bebé moito no peito para que a nai teña máis leite grazas á estimulación da succión do bebé.
Se o peso do bebé vese afectado pola insuficiencia de leite, o pediatra pode recomendar un apoio puntual e provisional con formulas artificiais.
Isto sucede en ocasións, é importante animar ao bebé para acabar a súa toma para que así aguante máis tempo sen pedir alimento. De todos os xeitos, non hai ningún problema en volver darlle para comer ao pouco tempo se o bebéo solicita.
É importante distinguir dúas situacións, as regurgitaciones (leite parcialmente dixerido que aparece na boca do bebé) dos vómitos, obedecen a causas moi diferentes e por tanto a intervención é distinta.
Ademais o significado é diferente en función da idade do bebé e a súa repercusión na curva de crecemento. Por iso podería consultalo co pediatra.
As recomendacións actuais da Organización Mundial da Saúde son lactación materna exclusiva ata os 6 meses.
A partir desa idade son necesarios outros nutrientes que o leite materno non achega. Con todo, a lactación segue aínda sendo fundamental e non está establecido o momento no cal hai que abandonala.
Depende do bebé e do leite que tome.
En xeral o leite permanece no estómago do recentemente nado bastante tempo, mesmo pode chegar a horas e por iso ás veces obsérvanse regurgitaciones mesmo tras varias horas tras a toma.
O leite materno parece ter un mellor baleirado gástrico.
O calostro é o leite materno dos primeiros días despois do parto, despois de 5-10 días o leite xa cambiou, (leite de transición e posteriormente leite maduro). Tanto o calostro como o leite de transición ou madura son boas e adecuadas para lactar ao bebé.
O leite maduro pode cambiar en cor, (de máis branca a máis amarelada), dunha nai a outra, sen supoñer isto ningún inconveniente.
A recomendación da OMS é a lactación natural exclusiva ata os 6 meses, e esta realízase a demanda.
Cando non é posible, polo motivo que sexa, as indicacións para aumentar o volume da toma as marca o bebé, se lles impresiona que queda con fame, deben preparar máis cantidade na seguinte toma.
En calquera caso, as necesidades de leite por toma varían dun neno/a a outro/a, sendo con todo moi similar a cantidade de leite total que toman no día; así nenos/as que toman cantidades altas de leite por toma fan menos número de tomas que os que toman cantidades pequenas por toma; en resumo se autorregulan.
O leite materno pode manterse ata 24 horas na neveira, despois debe conxelarse.
Como moito, o leite de fórmula debe ser consumido na hora posterior a ser preparado.
Non hai algunha que sexa a mellor, todos os leites de fórmula que se comercializan en España deben ter uns compoñentes nunhas proporcións determinadas, que é o que se demostrou bo para o bebé. A parte disto, logo cada marca engade algúns compoñentes que poderían ser bos, pero non está demostrado que sexan imprescindibles.
O leite extraído e conservado no conxelador, débese desconxelar sempre ao baño maría, nunca no microondaas. Tamén se pode deixar unhas horas na neveira para que se desconxele, aínda que cabe insistir que non se conserva máis de 24 horas nela.
Unha vez desconxelada pódese ofrecer a temperatura ambiente ou levemente quentada ao baño maría, sen deixar que ferva e controlando sempre a temperatura antes de ofrecerlla para evitar queimaduras.
Ante esta situación é aconsellable poñer ao bebé no peito antes de que sinta fame para que non colla o peito con tanta ansiedade. Se o problema continúa débese consultar cunha enfermeira pediátrica ou matrona se fose o caso, para que nos asesore durante a toma por se a posición de agarre non é a adecuada.
Para iso o ideal é telo ben planificado, e facelo de forma gradual.
Inicialmente empézase por “non ofrecer” e só dar lactación materna cando é o neno/bebé quen o demanda.
Máis tarde téntase anticipar o momento da “toma” ofrecendo outros alimentos no seu lugar, para non denegar o peito cando o neno ten fame.
Tamén se pode, se o neno/a é algo maior, explicar en que situacións non se vai a lactar, (un exemplo: non podes tomar no parque, pero si pola noite antes de durmir).
Desta maneira a produción de leite vai baixando de forma natural e o neno/a vaise afacendo a non depender sempre do peito, e poder renunciar ou esperar ao momento oportuno nalgunhas situacións.
Hai que ter en conta que o peito non é só alimento, tamén é seguridade, agarimo, contacto coa nai e todas estas cousas vai seguir necesitando, aínda que sexan facilitadas doutra maneira, (collelo, acariñalo, etc.).
En primeiro lugar debe asegurarse que o bebé baleirou o contido de ambas as mamas, é importante xa que a composición do leite materno varía ao longo da succión.
Se o leite sobrante está no biberón que xa tomou, o bebé debería consumila como máximo nunha hora, e esta deberíase conservar no frigorífico ata entón.
Non se pode forzar a un bebé para comer máis do que pide, porque se corre o risco de sobrealimentarlo ou que o bebé vomite.
A evidencia de que o neno comeu o suficiente é en primeiro lugar que quede satisfeito, e en segundo, que o crecemento en peso e lonxitude sexan adecuados.
Se o teu bebé non pode alimentarse directamente do peito, ou se tedes que estar separados por calquera motivo, inicia a extracción de leite materno o antes que poidas tras o parto.
Os estudos mostran que iniciar a extracción durante as primeiras horas (no momento en que un recentemente nado san adoita facer a súa primeira toma) axuda ás nais para producir un maior volume de leite nos primeiros días e semanas, polo que ofrece aos bebés a mellor opción para alimentarse exclusivamente con leite da súa propia nai.
Non está definida, depende de cada bebé. Lo importante non é a cantidade por toma senón o que toma ao longo do día, é dicir pode tomar moitas tomas en poucas cantidades ou poucas tomas e unha maior cantidade de leite. En principio pódeselle dar ao bebé a cantidade que desexe ata que este saciado.
O leite materno consérvase no conxelador por baixo de -18ºC ata 6 meses. É importante que a hixiene dos procesos de conxelación e desconxelación sexa moi estrita.
A lactación materna exclusiva é a recomendación da Organización Mundial da Saúde e das sociedades científicas. No caso de que a nai teña algún problema debe consultar coa matrona e/o o equipo de pediatría. Tamén hai grupos de axuda á lactación. Se se lle ten que ofrecer lactación artificial por algún motivo, esta ha de ser unha fórmula de inicio ou tipo 1 ata os 6 meses de vida.
A lactación materna depende do estado da nai e de se o bebé queda satisfeito. En principio se a nai non está deshidratada, pode seguir aleitando, para iso, é esencial que se hidrate de forma suficiente.
Se se atopa demasiado afectada, en ocasións é conveniente tomar un suplemento. O que si é relevante nestes casos é extremar as medidas hixiénicas para evitar a contaminación do bebé.
As indicacións actuais son que o bebé ata os 6 meses consuma leites de inicio 1, dos 6 aos 12 meses, leite de continuación 2, e a partir do ano, en función da dieta que faga o neno/a (debería tomar peixe unha ou dúas veces á semana para tomar ácidos graxos poliinsaturados de cadea longa tipo omega 3), tomar leite como a que consuman os seus pais (enteira) ou se non toma peixe, leite para nenos/as pequenos (as mal chamadas leites 3) que achegan os omega 3 que non toma na dieta.
É habitual que os nenos/as ben adaptados a lactación materna rexeiten as tetinas de caucho ou silicona, así como o uso do chupete.
Para que aprendan a utilizar o biberón recoméndase extraer leite materno e darlla a través do biberón como primeiro paso, xa que o cambio de tetina e de tipo de leite pode ser mesmo máis custoso.
Tamén se aconsella que o biberón llo dea unha persoa que non sexa a nai xa que a esta asóciaa con tomar o peito.
Pódese mesturar o leite extraído en diferentes tomas dentro dun mesmo día, con todo o leite non se debe conservar sen conxelar durante máis de 24h, por iso non se deben mesturar de diferentes días.
A lactación materna exclusiva é a recomendación da Organización Mundial da Saúde e das sociedades científicas.
Se polo motivo que sexa é necesario suplementarla de forma transitoria con sucedáneos, o idóneo é que se inicie a lactación poñendo ao bebé ao peito para que a succión estimule a produción de leite materno.
Ao finalizar a lactación materna, se o bebé queda con fame (chora, segue buscando…) pódeselle ofrecer o sucedáneo nas cantidades de referencia que lle recomende o seu pediatra.
O leite materno é moito mellor que os sucedáneos en po porque se trata de leite da mesma especie. Hai múltiples evidencias que o demostran tanto desde o punto de vista psicolóxico (vínculo), como inmunitario e nutricional.
Hai bebés que aceptan maiores cantidades por toma e establecen períodos de soño máis prolongados permitindo espazar as tomas.
O relevante en calquera caso é o progreso en crecemento lonxitudinal e no peso, isto é o que se avalía entre outras cousas, nos sucesivos controis de saúde co equipo de pediatría. Se se ten a sensación de que deixou de gañar peso ou que toma moito menos, debe consultalo.
A preparación hormonal das mamas durante o embarazo fai que xa desde que se inicia cambie a composición do leite se aínda estabas lactando ao teu bebé anterior.
Este cambio de sabor e composición fai que algúns bebés se desteten por si sós, pero non sucede en moitos casos.
Se se desexa dar o peito a ambos, o que se coñece como lactación materna en tándem, débese ofrecer sempre o peito primeiro ao fillo/a pequeno/a, pois a súa alimentación depende exclusivamente do leite, e logo ao lactante maior.
Os primeiros días tras o parto, a nai segregará algo de calostro, pero o máis probable é que en pouco tempo xa se estea producindo a “lactogénesis II” é dicir, o leite de transición ou leite xa maduro, que se pode ofrecer a ambos os bebés sen problema.
Aquela que permita que a nai estea cómoda e relaxada, e que sitúe a boca do lactante próxima á mamila de forma que a través do reflexo de procura, o bebé estableza o contacto coa mamila e inicie a succión.
A alimentación debe ser a demanda, sen un número preestablecido de tomas, nin intervalo horario definido. Os primeiros 6 meses é frecuente que pidan antes das 3 horas, especialmente se toman peito.
A Organización Mundial da Saúde recomenda a alimentación con lactación materna en exclusiva ata os 6 meses de idade. Máis aló desta data, establecida a alimentación complementaria, os beneficios da lactación materna persisten e non hai un límite definido para abandonala desde o punto de vista alimentario.
Convén ofrecer a lactación de ambos os peitos ao bebé e iniciala polo último peito que se lle deu na toma anterior.
De todos os xeitos, é frecuente que o bebé se sacie cun só peito, sobre todo se a lactación natural xa está consolidada.
A día de hoxe aínda non se sabe de certo cal é a orixe do salouco. A teoría máis aceptada é que se debe a unha distención do estómago producida polo aire cando se come moi rápido. Non hai unha fórmula exacta de como quitar o salouco, pero este pódese previr no lactante vixiando que o buraco da tetina non sexa demasiado grande e facendo paróns durante a toma e tentando facilitar o eructo.
Este sitio web utiliza cookies
Usamos cookies para personalizar o contido e os anuncios, proporcionar funcionalidades de redes sociais e analizar o noso tráfico. Tamén compartimos información sobre o teu uso do noso sitio cos nosos socios de medios sociais, publicidade e análise, que poden combinalo con outra información que lles proporcionaches ou que recolleron do teu uso dos seus servizos.
Necesarias
As cookies necesarias axudan a facer unha web utilizábel habilitando funcións básicas como a navegación na páxina e o acceso a áreas seguras da web. O sitio web non pode funcionar adecuadamente sen estas cookies.
Preferencias
As cookies de preferencias permiten que un sitio web lembre información que cambia a forma en que o sitio se comporta ou parece, como a túa lingua preferida ou a rexión na que estás.
Estatísticas
As cookies estatísticas axudan aos propietarios dos sitios web a comprender como os visitantes interactúan coas webs recollendo e informando información de forma anónima.
Marketing
As cookies de marketing úsanse para seguir aos visitantes nos sitios web. A intención é mostrar anuncios que sexan relevantes e atractivos para o usuario individual e, polo tanto, máis valiosos para os editores e anunciantes terceiros.
As cookies son pequenos arquivos de texto que os sitios web poden usar para facer a experiencia do usuario máis eficiente.
A lei di que podemos almacenar cookies no teu dispositivo se son estritamente necesarias para o funcionamento deste sitio. Para todos os outros tipos de cookies necesitamos o teu permiso.
Este sitio utiliza diferentes tipos de cookies. Algúns cookies son colocados por servizos de terceiros que aparecen nas nosas páxinas.
Podes cambiar ou retirar o teu consentimento da Declaración de Cookies no noso sitio web en calquera momento.
Aprende máis sobre quen somos, como podes contactarnos e como procesamos os datos persoais na nosa Política de Privacidade.